Hogyan vizsgálják a csecsemők, újszülöttek hallását?

A csecsemők hallásvizsgálata különleges kihívások elé állítja az orvosokat és a szülőket. Az újszülöttek és az idősebb csecsemők nem képesek együttműködni a hagyományos hallásvizsgálatokkal, ezért a bera hallásvizsgálatot általában alkalmazzák az ilyen korú gyermekeknél.

A bera hallásvizsgálat során a hallórendszer reakcióit elektrofiziológiai módszerekkel mérjük. A teszt során kis elektromos jeleket bocsátanak ki a fülbe vagy a fej különböző pontjaira, majd a hallórendszer reakcióit rögzítik egy elektromos mérőberendezéssel. A bera hallásvizsgálat kényelmes és fájdalommentes teszt, amely nem igényel különösebb előkészületeket vagy későbbi lábadozást.

A csecsemőknél a bera hallásvizsgálat általában az alábbi módon történik:

  1. A csecsemőt az anya vagy az apa karjában vagy egy speciális vizsgálóágyon helyezik el.
  2. A vizsgálatot végző szakember kis elektromos érzékelőket (elektrodákat) helyez a csecsemő füle körül és a fejére.
  3. Az érzékelők segítségével a szakember kis elektromos impulzusokat bocsát ki a fülbe, majd rögzíti a hallórendszer reakcióit.
  4. A teszt során a szakember először alacsony frekvenciájú hangokat bocsát ki, majd fokozatosan növeli a frekvenciát és az intenzitást.
  5. Az eredményeket a mérőberendezés rögzíti, és az orvosok az adatokat elemzik és értékelik.

A bera hallásvizsgálatot általában az újszülöttkortól kezdve végzik el, és egyfajta szűrővizsgálatként szolgál, amely lehetővé teszi az orvosok számára, hogy korai stádiumban észrevegyék a hallássérülést. Amennyiben a vizsgálat során eltérést tapasztalnak, a további diagnosztikai vizsgálatokat és terápiát azonnal megkezdik.